Program Kapr – databáze programů české a slovenské výroby

V dobách, kdy internet nebyl všude a všudypřítomný, vycházela většina programů na CD či disketách. Napadlo mě tehdy vytvořit jakousi databázi (seznam) programů české a slovenské výroby, kde by bylo zapsáno, kde se takový program dá najít (například na které CD příloze programu), případně i na kterých stránkách a tak … moje vize byla vytvořit jakýsi seznam české a slovenské počítačové tvorby.

Dnes s odstupem času mi přijde, že tenkrát vznikalo mnohem více amatérských programů a her. Mluvím teď o konci devadesátých let a začátku nového milénia. Ovšem to už byl takový zlom, protože se s oním příchodem mílénia blížilo i hromadné využívání internetu – a tedy dostupnost jakéhokoliv softwaru ze světa pro všechny. Nejvíce těchto českých a slovenských amatérských programů vznikala tedy ještě dříve během devadesátek.

Proč si myslím, že tehdy (a mnohá léta předtím) bylo mnohem více těchto amatérských programů? Zřejmě proto, že právě díky neexistenci nebo nepřílíš obsáhlému internetu nebylo možno dohledat příslušný software či kvalitní konkurenční software a tak si ho naši autoři sami napsali. Navíc často odpadala frustrace, kterou by dnešní tvořiči měli, kdyby zjistili, že nemá cenu daný software tvořit, protože již existuje a to často v takové podobě, že jeho kvalit v amatérských podmínkách bude těžké dosahovat. A navíc proč tvořit něco, co už je? A tak si myslím, že dneska už těch freewarů a sharewarů není tolik…

Jedndouché hříčky a prográmky stejně nenajdou téměř žádné uživatele, když si každý může během pár vteřin on-line pustit složitá trojrozměrná herní dílka a komplexní multi-funkční multiplatformní aplikace. Je to škoda. Někdy mi ta doba amatérského tvoření počítačového obsahu chybí.

Program Kapr jsem začal tvořit  někdy ve čtrnácti, tuším. Tehdy ještě pod názvem DISCS (databáze informací o softwaru české a slovenské výroby) a vydrželo mi to cca 5 let. Prostě sem vzal nějaký program, prolezl jej a zapsal jeho existenci do databáze. Protože se mi ale nelíbil ten krkolomý název DISCS, časem jsem ho přejmenoval na “češtěji ” znějící nízev Kapr. Vyšlo několik verzí programu DISCS/Kapr … tehdy mě jeho tvorba bavila, … některé programy do databáze mi posílalo i několik spolupracovníků, později i sami autoři. Proto, abych to všem spolupracovníkům zjednodušil, vytvořil jsem i editor nových položek, který sem šířil s programem.

Bylo s tím spojeno hodně trápení i srandy. Časem se povedlo “autorský” tým rozšířit o několik členů a jeden z nich dodal i kvalitní funkční nápovědu. Ani nevím přesně, proč to celé vyšumělo. Ale tak nějak k tomu asi dospěla doba. Internet se rozjel. On-line databáze programů umožňovali stahovat tisíce aplikací přímo z netu – viz stahuj.cz / slunecnice.cz / studna.cz / instaluj.cz atd. Nikdo už si nechtěl o programech jen číst a taky se mi blížila maturita (v roce 2005)… poslední verze programu s číslem 2.8 vznikla roku 2004. Ačkoliv sem tehdy uvažoval o nějaké on-line databázi programů a s bráchou začali tvořit i web Files.cz , na konec to nedopadlo a tak vlastně končí i příběh jednoho z mých dávných projektů…

Zde původní weby programu DISCS a KAPR na web.archive.org:

http://web.archive.org/web/20010621002718/http://mujweb.cz:80/www/Discs/

http://web.archive.org/web/20071014042304/http://lunet.sk:80/data/kapr.php?sekcia=uvod

a hlavní web je pak ke stažení zde  (10,1 MB)

Program lze stáhnout na většině databází softwaru jako je slunecnice.cz či studna.cz, například zde:

https://www.dobreprogramy.sk/kapr
https://www.instaluj.cz/kapr
https://www.stahuj.cz/podnikani_a_domacnost/databaze/ostatni/kapr/?&g[oz]=2.8
https://www.studna.cz/kapr-p-2553.html
https://www.slunecnice.cz/sw/kapr/

Popis programu, pod kterým byl prezentován zde:
“Program Kapr je kvalitní český softwarový produkt, který slouží jako databáze informací o softwaru české a slovenské výroby. Obsahuje přehledné informace o více jak tisíci českých nebo slovenských programech, hrách, utilitách a softwarových doplňcích. Dále program obsahuje malou databázi internetových adres, slovník počítačových pojmů (nedodělaný), databázi smajlíků a jejich významů nebo také recenze a texty o českém a slovenském softwaru. Prostředí programu si lze různě nastavovat a lze do něho vkládat i jednoduché skiny. Kapr má mnoho dalších zajímavých a užitečných možností.”

Pokud by jste si chtěli stáhnout program ode mě z blogu, zde je zabalená poslední verze s knihovnami a potřebnými soubory. Navíc spustitelný soubor je mírně upraven, aby se dal spustit (a jakž takž běžel) i na dalších PC. Ostatní verze bohužel na dnešním PC (a hlavně v nových Windows) optimálně nespustíte, pokud nepoužijete třeba Virtual PC nebo Power PC  s nějakou starší verzí Windows. A nebo spustíte, ale v podstatě nebude fungovat.

Takže, kdo chcete vyzkoušet program Kapr 2.8, stahujte zde:

Kapr 2.8 – final

 

Starší verze:

Kapr verze 1.0b (202 kB)

Kapr verze 1.1 (241 kB)

Kapr verze 1.2 (247 kB)

Kapr verze 1.3 (265 kB)

Kapr verze 1.4 (299 kB)

Kapr verze 1.5 (266 kB)

Kapr verze 1.6 (263 kB)

Kapr verze 1.7 (271 kB)

Kapr verze 1.8 (278 kB)

Kapr verze 1.9 (282 kB)

Kapr verze 2.0 (287 kB)

Kapr verze 2.1 (300 kB)

Kapr verze 2.2 (449 kB)

Kapr verze 2.2+ (465 kB)

Kapr verze 2.3 (558 kB)

Kapr verze 2.4 (614 kB)

Kapr verze 2.45 (626 kB)

Kapr verze 2.5 (662 kB)

Kapr verze 2.6 (666 kB)

Kapr verze 2.7 (844 kB)

Kapr verze 2.8 (1,01 MB)

 

a ještě zdrojové kódy pro Visual Basic a všechny zdrojové soubory z doby tvorby programu, co sem našel (cca 50 MB)