William Shakespeare – Hamlet

Tento smutný příběh plný umírání, vražd a násilí začal tak, že se zjevil duch Hamletova nedávno zesnulého otce na stráži před hradem Elsinor v Dánsku. Stráž hlídal Horacio, Hamletův nejlepší přítel. A tak, když onu podivnou věc pověděl Hamletovi, Hamlet mu přislíbil, že se na další stráž půjde podívat s ním.

 

A jak pravil, tak také učinil. Duch opět přišel a pověděl Hamletovi strašnou a jedinou pravdu o příčině své podivné smrti. Vysvětlil mu, že když ležel v zahradě, nebyl otráven hadem, ale svým bratrem, který se díky tomuto krutému činu stal králem. Hamlet se tedy rozhodne pomstít svého otce, jelikož si však není jist, zda duch mluví pravdu a zda je to opravdu jeho otec, předstírá šílenství a snaží se současného krále nějaký způsobem z vraždy usvědčit. Přitom mu pomůže potulná divadelní společnost, se kterou zinscenuje představení o otcově smrti. Zděšený král se odchodem z představení prozradí jako bratrovrah. Při rozmluvě s matkou, které vyčítá rychlý sňatek s novým králem po nedávné otcově smrti, začne odhalovat i její druhou tvář a ona začne volat o pomoc. V tom okamžiku se ozve komoří Polonius, který je v té místnosti schovaný, a také začne křičet. Hamlet, domnívající se, že osobou ukrytou v místnosti za čalounem je král, probodne Polonia, otce jeho milé Ofélie. Ta z otcovy smrti zešílí a utopí se.

Král si je vědom nebezpečnosti Hamleta a pod záminkou Poloniovy smrti ho tedy posílá pryč. Cestou do Anglie Hamlet objeví u Rosencrantza a Guildensterna poselství, ve kterém nechává král Hamletovi setnout hlavu.

 

Naštěstí Hamlet rychle napíše nové poselství, v němž nechává popravit ty, kteří list doručí a sám odjíždí do Dánska na pirátské lodi, která je cestou přepadla. Mezitím se však do Dánska vrátil Laertes, což byl syn Polonia a bratr Ofélie, chce pomstít smrt svých nejbližších a Hamleta smrtelně zraní při mstivém souboji. Hamlet mu však ještě stihne před svojí smrtí kord vytrhnout a zabít krále, který se mezitím stal nepřímo zodpovědným i za smrt jeho matky.

Umírající Hamlet stačí ještě dát souhlas norskému vojevůdci Fortinbrasovi, aby se stal dánským králem.

 

 

Mohlo by se to stát i dnes?

Myslím si, že i dnes by se taková věc klidně stát mohla, navíc by to byl asi dobrý námět pro natočení nějakého hollywoodského akčního filmu. Hamlet 21. století by byl jistě kasovním trhákem a třeba už něco takového někde vzniká nebo vzniklo.

 

Jak by to šlo vyřešit dnes?

 

Těžká otázka – lehká odpověď. Dnes tu máme různé tajné služby, vše je zaznamenáváno na internetu v elektronické podobě a právo je propracovanější než kdysi. Doba médií si navíc žádá senzace a tou bratrovražda rozhodně je, tudíž by se o to nejspíš postarala média.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *