Originální české betlémy

S Vánoci se pojí spoustu lidových tradic jako je pečení vánočního cukroví, štědrovečerní večeře a stromeček, ale také k nim patří betlémy nebo též jiným názvem Jesličky.

b12

Vánoce patří mezi jeden ze 3 nejvýznamnějších svátků nejen v křesťanství, ale v životě. Již od 3. století někteří křešťanští teologové uvádějí 25. prosinec jako datum Kristova narození. V ČR však začíná oslava Vánoc již na Štědrý den, tedy 24. prosince, kdy je předvečer slavnosti.

b41

Jesličky vyobrazující Svatou rodinu – právě narozeného Ježíše, který leží na seně, Pannu Marii a Svatého Josefa, kteří o něj pečují a pastýře se zvířaty, byli vyráběné již od 10. století v Římě a rychle se šířili po celém Evropském kontinentu.

V některých rodinnách jsou domácí betlémy považovány za cenné rodinné dědictví, které se dědí po generacích.

1

Betlém (doslova dům masa neboli stodola pro zvířata) je dnes město na západním břehu řeky Jordán, které se nachází přibližně 8 kilometrů od Jeruzaléma. Podle evangélií se zde narodil Ježíš Kristus, tudíž má toto místo obrovský křesťanský význam.

Právě díky tomuto faktu, patří umělecké zvárnění Svaté rodiny neodmyslitelně k vánočním svátkům a měl by ho mít doma každý.

7

Takže nám určitě dáte za pravdu, že nejkrásnější betlémy jsou originální, pokud možno ručně vyráběné.

A proto prosím dovolte, abychom vám představili tyto krásné ručně vyřezávané jesličky, z lipového a smrkového dřeva.

I přesto, jakou dá práci, než se ze surového dřeva stane umělecké dílo, jako malý betlém pro vaši potěchu můžeme po právu říct, že dřevo patří k nejušlejtilejším a nejkrásnějším živým materiálům.

 

Betlémy, které nabízíme v e-shopu, pochází z Českomoravské vrchoviny, která se rozkládá po obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy a patří k nejstarším pohořím Českého masívu.

Ručně vyřezávané jesličky a samostatné postavičky oslíka, vola, velblouda a jiné, si lze prohlédnout a objednat z pohodlí domova v e-shopu na této adrese www.rajbetlemu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *