Dnes začíná v Jihlavě Cirkus Humberto

Vůně pilin, blýskající se flitry, nasvícené šapitó, cukrová vata, artisté předvádějící nebezpečné kousky v manéži i pod kopulí stanu, cvičená exotická zvířata… Ano, přátelé, do Jihlavy, kde žiji, dorazil jeden z největších československých cirkusů současnosti a dnes zahajuje svým programem hostování ve zmíněném krajském městě.

V současné době se v naší republice pohybuje okolo čtyř desítek cirkusových podniků různé kvality, velikosti a úrovně. Jeden z těch největších, který je aktuálně možné v ČR spatřit, nese název Humberto a i přes letošní nepřízeň počasí postavil své šapitó v Jihlavě na Dolech. Je to tento rok již druhý cirkus, který v krajském městě Vysočiny hostuje. Zhruba před čtrnácti dny, zde bylo možno spatřit cirkus Bernes slavné a rozvětvené rodiny Berouskových.

Cirkus Humberto na svých plakátech inzeruje velkolepou show plnou napětí a zábavy a hlavně zvířátka z různých koutů světa jako například africké zebry, koně, medvědy, velbloudy, somálské lvy, kyperské a kamerunské kozy, asijské lamy, 3 indické slony, dromedáry, královské pudly a mnoho dalšího.

Cirkus Humberto vznikl původně pouze jako román Eduarda Basse. Ten měl cirkusové umění rád. Dokonce prý objížděl cirkusy a od osazenstva těchto podniků si nechával vyprávět příběhy, které si zapisoval a později některé motivy z oněch vyprávění použil ve svých slavných dílech Lidé z maringotek a Cirkus Humberto. Říká se také, že román Cirkus Humberto obsahuje mnoho z historie jiného slavného českého cirkusu – cirkusu Kludsky.

Skutečný Cirkus Humberto však vznikl trošku jinak. V padesátých letech při znárodňování došlo bohužel také na cirkusy. Jedním z největších podniků, které do té doby u nás jezdil, byl i Cirkus Henry, rodiny Fialových. Protože na vozech i propagačních materiálech měl iniciály CH, přejmenovali komunističtí mocipáni znárodněný (státem ukradený) Cirkus Henry na Cirkus Humberto. Zneužili tak vlastně známé jméno Bassova díla. Díla, které se zrodilo z lásky k cirkusovému umění i prostředí. Cirkus Humberto pak jezdil jako jeden z cirkusů patřících pod státní podnik Československé cirkusy a varieté.

Po revoluci se značka cirkus Humberto dostala do správy rodiny Navrátilových a nutno říci, že cirkus dělají opravdu dobře. Přesvědčit se o tom lze od dnešního čtvrtka do neděle 7. dubna v Jihlavě. Přijďte se podívat.

humberto.jpg

 

Stránky cirkusu:

http://www.cirkushumberto.com/

 

Můj FB s fotkami cirkusových podniků:

http://www.facebook.com/cirkusovefotografie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *