Miloslav Švandrlík: Pět sekyr poručíka Hamáčka

Miloslav Švandrlík dlouho těžil z oblíbenosti díla „Černí baroni“. Několik let po revoluci tak vznikla i kniha „Pět syker poručíka Hamáčka“. V ní se opět setkává Kefalín se svým bývalým poručíkem. Ten s opětovným příchodem kapitalismu začal podnikat, otevřel si ve stanici metra minibufet a prodává hamburgery.

Náhlé shledání je důvodem ke vzpomínání. Kefalín ale spíše naslouchá, a tak je kniha jakýmsi výpisem vzestupů i pádů PTPáckého vojáka průměrné šarže, prožitých za dob totality.
Dozvědět se lze o počátcích jeho kariéry, kdy jako čerstvý absolvent poddůstojnické školy začal sloužit lidu a přitom prožíval zklamání z nevydařené lásky ke krásné Andule. Jeho náhradní láskou se stal alkohol a tomu zůstal věrný i poté, co si za jeho pomoci našel ženu, když ji za temné noci znásilnil. Ač nedobrovolně, oženil se s ní a jeho život se dál houpal mezi dobrými a zlými časy. Vzhledem k povolání, které Hamáček měl, i častým průšvihům, stěhoval se i se svojí ženou z místa na místo jako cirkusová karavana.
S manželkou Jaruš si Václav Hamáček stále více nerozuměl. Následkem toho byla oboustranná nevěra, chycená kapavka a rozvod. Hamáček byl volný. Jednoho krásného dne mu pak přišlo z ministerstva národní obrany stručné oznámení, že jeho žádosti o převedení do zálohy bylo vyhověno. Hamáček se stal vedoucím masny a konečně dělal to, čím se kdysi vyučil. Později se opět setkal se svou láskou – Andulou. Kvůli ní Hamáček zapomněl na komunistickou ideologii a rázem se z něho stává lepší člověk. Ožení se s Andulou, stará se o děti a vede spokojený život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *